Pene care au apartinut unor specii de dinozauri si pasari, bine conservate si datand din urma cu 80 de milioane de ani, au fost descoperite in rasina fosilizata, in Canada, au anuntat, joi, paleontologii de la Universitatea Alberta.
Aceasta varietate arata ca stadii diferite in evolutia penelor existau deja in acea perioada de la sfarsitul cretacicului si ca ele indeplineau o serie de functii atat la dinozauri, cat si la pasari, au explicat cercetatorii canadieni. Rasina in care au ramas prinse cele 11 feluri de pene a permis conservarea detaliilor microscopice si chiar a culorilor, care mergeau de la negru pana la maro.
Unele dintre aceste pene au apartinut unor dinozauri nezburatori, iar altele, unor pasari foarte asemanatoare cu cele din zilele noastre, au declarat autorii studiului, publicat in revista Science din 16 septembrie. Nicio fosila de dinozaur sau de pasare, asociata direct cu aceste pene, nu a fost descoperita in regiunea lacului Grassy, de unde provine acea rasina fosilizata. Comparatiile realizate cu penele fosilizate descoperite in roci lasa totusi sa se inteleaga ca unele dintre acele pene au apartinut unor dinozauri nezburatori. Este vorba de mici teropode, o familie de dinozauri carnivori.
In ceea ce priveste penele de pasari, ele seamana foarte mult cu cele ale unei pasari din timpurile moderne, corcodelul (Podicipediformes), care este capabil sa inoate sub apa. Penele au fost descoperite in vasta colectie de chihlimbar a Muzeului Royal Tyrell din sudul provinciei canadiene Alberta, ce provine din zacamantul de chihlimbar canadian din apropiere de lacul Grassy.